Türr IstvánMadách Imre íróKós Károly építész, íróMikszáth Kálmán író, képviselőKardos János hortobágyi számadó csikósMóricz Zsigmond íróRózsa Sándor betyárKocsis Antal gazdálkodó, Szany.Kun gazdaPuskás TivadarFazekas MihályKrúdy Gyula

Galéria


I. Felvidéki Bajusztalálkozó

Hagyományteremtő I. Felvidéki Bajusztalálkozót tartottak Marcellházán 2015. szeptember 26-án.


Bajuszverseny a Nyeregszemlén

Húsz versenyző állt Hortobágy-Máltán a zsűri elé, hogy bizonyítsa: lovas és bajuszos nemzet a magyar! A legmagasabb pontszámot a legmesszebbről, Amerikából hazalátogatott Jánváry Zoltán bajusza kapta.

Galéria


Bajusz és konty mustra Turán

Először álltak egyszerre zsűri elé kontyok és bajszok Turán, az első alkalommal megrendezett népművészeti fesztiválon.

Galéria


Magyar zászló napja

Zászlóünnep és bajuszok a Budai várban 2013. május 4-én. Dessewffy Zsolt, Monos Gábor és Mudry Péter felvételei.


Czívis bajuszok

Néhány 19. századi czívis és hajdú(sági) bajusz "Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben" c. műből:


Az V. Kunsági Bajuszfesztivál fotógalériájába Hraskó István, Oltyán József, Puskel Zsolt, Szilágyi Péter és Újvári Sándor helyszínen készült felvételeiből válogattunk.


Jánváry Zoltán képzőművész Budapesten tanult, itt kezdett alkotni, tanítani, majd 1995-ben átköltözött a Föld másik oldalára, a nevadai Rénóba, ahol rajzot tanít, grafikákat, rézmetszeteket készít, fest és fotografál. A legújabb ötlete, hogy a magyarországi katonai hagyományőrzőket fényképez és talált is olyan galériát, amelyik az ősszel megrendezi a kiállítást. A közelmúltban itthon járva készített néhány próba-felvételt, ezek közül mutatunk be néhány hagyományőrző huszárportrét.

Tovább


A magyar-lengyel bajuszcsata ugyan elmaradt a szabolcsi Szent László Ünnepen , mert a Lengyelországból érkezett kielcei ulánusok közül csak egy viselt bajuszt de bajuszverseny azért volt, ahová a Szabolcs környékieken kívül etyeki, gyergyói és révkomáromi bajuszviselő is benevezett. A bajusz kategóriát Zsolnai Gábor nyerte, a szakállas bajuszosok között a Gyergyóból érkezett Tölgyesi Béla lett az első. A nagyszabású ünnepségre a Koronaőr Egyesület négy tagja – köztük az idei kiskunfélegyházi bajuszkirály - elhozta a Szent Korona másolatát.


A IV. KUNSÁGI BAJUSZFESZTIVÁL KÉPGALÉRIÁJA


Válogatás Gulyás Réka, Pádár Piroska, Faludy Imre, Horváth Zoltán, Puskel Zsolt, Szilvás Zoltán, Szilágyi Péter és Takács Zsolt felvételeiből.

Tovább


Haszmann Pál (1902-1977) kántortanító

Alsócsernátonban és környékén összegyűjtött néprajzi tárgyakból, hely- és kulturtörténeti dokumentumokból és népi építészeti emlékekből a Damokos család ősi kúriájában és annak kertjében rendezett be múzeumot. Halála után a gyűjtő, rendszerező és oktató munkát Pál, József és Lajos fiai és mára unokái folytatják. A falumúzeum 1999 óta alapítójának nevét viseli. A múzeum fényképgyűjteményéből kaptuk közreadásra a következő székely bajusz gyűjtemény-t.
Székely Nemzeti Múzeum, Sepsiszentgyörgy

Járomi Zsolt
Kiss Mátyás fafaragó
Szabó SándorSzentpétery István - koronaőrSzilágyi Péter - alapító tagVarga Mihály, Kunsági Bajuszkirály, dudás és mesemondó, BugacAmbrus Kristóf, Kunsági Bajuszkirály, EB 2. , gólyalábas, Sátoraljaújhely Gulyás László vándormuzsikusBóta András, EB. 2. hagyományőrző huszárCsepin Péter hö.huszárSzabó Vata Mezőföld szabad hajdújaPavuk LászlóGerencsér ZsoltHajda ZsigaZsolnai GáborBalanyi ZsoltRajnai DonátSzentpály ImreMudry PéterBajkai IstvánSimándi LászlóBenis MiklósKádár FerkóSólyom FerencMagi Imre
Papp Ernő
Jánváry Zoltán
Balog Ádám
Fejér Imre
Jakab Zsolt
Rácz Kristóf László
Hamar József